Feit of mening over coronavaccinatie?

Veel mensen halen informatie over coronavaccinatie van internet en sociale media. Informatie verspreidt zich razendsnel. Soms is er dan weinig tijd om te controleren of het klopt. Niet alles is waar. Soms gaat het om aannames en meningen die heel overtuigend klinken. Dat gebeurt ook bij het onderwerp coronavaccinatie.

De vaccins zijn veilig, ondanks hun snelle ontwikkeling. De coronavaccins zijn in redelijk korte tijd ontwikkeld. Wereldwijd hebben veel onderzoekers zich samen ingezet om veilige coronavaccins te ontwikkelen. Zij hebben verschillende fasen van het onderzoek tegelijk uitgevoerd. Normaal doen ze dat na elkaar. Zo konden ze veel tijd winnen. Ook keken beoordelaars al tussendoor mee naar resultaten. Alle fasen van een normaal onderzoek zijn dus doorlopen. Dat is zorgvuldig gedaan. De strenge veiligheidseisen aan vaccins zijn steeds blijven gelden.

Nee, de mRNA-moleculen in vaccins veranderen geen DNA. Bij iedere virusinfectie krijgt iemand die ziek wordt zogenaamde mRNA-moleculen van een virus binnen. Bijvoorbeeld van het griepvirus. Het lichaam maakt daarna de bijbehorende viruseiwitten aan. Als reactie hierop maakt het lichaam antistoffen en T-cellen aan. En geneest iemand, bijvoorbeeld van de griep.

Het mRNA in de coronavaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna geven het lichaam informatie over een bijzonder eiwit van het coronavirus. Dat is het spike-eiwit. De cellen op de prikplek gaan met deze informatie het spike-eiwit maken. En daarna maakt het lichaam antistoffen en T-cellen aan. Komt iemand daarna in contact met het coronavirus? Dan beschermen de antistoffen en T-cellen het lichaam. Zo is de kans klein dat iemand ziek wordt van het virus. mRNA-moleculen veranderen geen DNA en het lichaam ruimt deze weer op. Het maakt niet uit of die mRNA-moleculen bij het lichaam horen, bij een virusinfectie of bij vaccinatie.

Nee, de coronavaccins hebben geen invloed op de vruchtbaarheid. U bent na vaccinatie niet minder vruchtbaar dan daarvoor. Het RIVM adviseert alle zwangere vrouwen om zich te laten vaccineren als zij hiervoor een oproep krijgen. Bij voorkeur met een mRNA-vaccin. Dit zijn de vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna.

Voor de coronavaccins gelden dezelfde strenge eisen als voor alle andere vaccins. Fabrikanten van coronavaccins moeten dezelfde stappen doorlopen om een vaccin te maken en goedgekeurd te krijgen. Zoals bij alle nieuwe vaccins zijn ook de Coronavaccins eerst op tienduizenden mensen getest. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) beoordelen alle vaccins op:
werking;
kwaliteit;
veiligheid.
Het is dus bekend dat de coronavaccins veilig zijn en dat ze ons goed beschermen tegen het virus.

Hoe lang de vaccins mensen beschermen moet wel nog verder onderzocht worden. En net als bij andere vaccins en medicijnen zijn er altijd risico's van bijwerkingen. Maar ernstige bijwerkingen na een vaccinatie komen zelden voor.

Nee, er is geen verband tussen vaccinatie en autisme. Tegenstanders van vaccinaties halen soms een artikel aan uit 1998 van de Engelse arts Andrew Wakefield. Daarin legde hij een verband tussen het mazelen-vaccin en autisme. Maar deze studie werd al snel teruggeroepen door fraude. Ook moest Andrew Wakefield zijn artsentitel opgeven. De conclusies uit dit artikel kloppen namelijk niet. Helaas blijft dit verhaal opduiken. De Nederlandse Vereniging voor Autisme neemt afstand van een zogenaamde relatie tussen autisme en vaccinaties.

Na uw coronavaccinatie kunt u zich een paar dagen niet lekker voelen. Ernstige bijwerkingen zijn gelukkig zeldzaam. In Nederland houd bijwerkingencentrum Lareb alle meldingen van bijwerkingen in de gaten.

Makers van desinformatie - ook wel nepnieuws genoemd - gaan slim te werk. Ze weten hun publiek op verschillende manieren te bespelen. Dat doen ze door gebruik te maken van nieuwsgierigheid, sensatiezucht en onzekerheid. Nepnieuws is er bijvoorbeeld heel goed in om aandacht te trekken. Als zo'n bericht u ook persoonlijk raakt, denkt u al snel dat het waar is.

Desinformatie is misleidende en onjuiste informatie die mensen verspreiden om geld te verdienen. Of om uw mening te beïnvloeden:

  • met verdraaide of uit de context gehaalde feiten;
  • vol emotie en sensatie;
  • het maakt u boos, bang of gestrest.

Let op: Niet alles aan desinformatie is nep. Dat maakt het soms lastig om het van betrouwbare berichten te onderscheiden.Desinformatie vindt u vooral op het internet. Bijvoorbeeld informatie die mensen als foto of video delen via sociale media of WhatsApp. Op forums en op websites. Maar ook via folders of een verhaal dat u via-via van iemand anders hoort...

Coronamaatregelen:
Toegang aanvullende overheidsmaatregelen om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan te weten: De 1,5 meter afstandsregel wordt weer gehandhaafd en het dragen van een mondkapje wordt verplicht in gebouwen waar een toegangsbewijs niet verplicht is. Gaat u sporten, binnen of buiten? Laat uw coronatoegangsbewijs en identiteitskaart zien. Restaurants en cafés, binnen en buiten op terrassen blijven open tot 17.00 uur, maar om bij een restaurant en cafés binnen te komen (incl. het terras) heeft men een geldig corona-toegangsbewijs nodig, via de CoronaCheck-app op www.coronacheck.nl of het papieren bewijs via www.coronacheck.nl/print. Een corona-toegangsbewijs is geldig wanneer het voldoet aan: • Een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud; of• Een geldig, recent herstelbewijs van het coronavirus; of• Een bewijs van volledige vaccinatie