Branches informatie

bron: Ondernemersplein.nl = overheid 

Advies en consultancy

Hieronder vallen dienstverleners zoals:
consultants, communicatieadviseurs, advocaten en notarissen, organisatieadviseurs, accountants en boekhouders, ingenieurs of architecten en bedrijven die zich richten op onderzoek en ontwikkeling (bijvoorbeeld biotech) of diensten bieden zoals fotografie, vertaling, marktonderzoek of reclame.

Agrosector

Alle activiteiten die horen bij:
landbouw, tuinbouw, bosbouw en de dienstverlening hiervoor. Plus activiteiten die horen bij de jacht, visserij, het kweken van vis of het fokken en verkopen van dieren.

Bouw, installatie en infrastructuur

Hieronder vallen alle bedrijven die zich bezighouden met :
woningbouw, projectontwikkeling, het bouwen van wegen en spoorwegen, het leggen van kabels en buizen, slopen, grondverzet, installatietechniek, dakbouw of afwerking zoals stucadoren, schilderen en glaszetten.

CT, media en communicatie

Hieronder vallen alle bedrijven die gespecialiseerd zijn in:
ICT-dienstverlening, zoals het ontwikkelen van games of apps, en in telecommunicatie. Onder deze sector vallen ook de uitgeverijen, omroepen en producenten van films, video's en televisieprogramma's.

Cultuur en sport

In deze sector horen alle :
kunstenaars, dansers, artiesten, acteurs, culturele uitleencentra, musea, openbare archieven, dierentuinen en natuurbehoud. Maar ook loterijen en kansspelen, pretparken en sport en recreatie.

Delfstoffen

Hieronder vallen alle bedrijven die zich bezighouden met :
de winning van aardolie, aardgas en andere delfstoffen of de dienstverlening hiervoor.

Energie

Alle activiteiten die horen bij:
de productie en distributie van of het handelen in elektriciteit, aardgas, stoom of gekoelde lucht.

Financiële dienstverlening

Financiële instellingen zoals banken, verzekeraars, tussenpersonen, administratiekantoren, financiële holdings, beleggingsinstellingen, kredietverstrekkers, hypotheekadviseurs, bouwfondsen, participatiemaatschappijen, pensioenfondsen, vermogensbeheerders, risicoanalisten en schadetaxateurs.

Gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening

Hieronder vallen alle bedrijven en instellingen die gespecialiseerd zijn in gezondheidszorg, welzijnszorg en maatschappelijke dienstverlening. Bijvoorbeeld freelance thuiszorgmedewerkers of wijkverpleegkundigen, ziekenhuizen, tandartsen, huisartsen, verloskundigen, psychotherapeuten, arbodiensten, casewerkers, medische laboratoria, ambulancediensten en verpleeghuizen.

Groothandel en detailhandel

Hieronder vallen handelsagenten en groothandels in landbouwproducten, voedingsmiddelen, consumentenartikelen, ICT-apparatuur, machines en apparaten, brandstoffen, bouwmaterialen, grondstoffen, afval en sloopmateriaal. Maar ook bedrijven die gespecialiseerd zijn in de handel in en reparatie van auto's, motorfietsen en aanhangers. Onder de detailhandel vallen onder meer supermarkten, benzinestations, kledingwinkels, webshops en markthandel.

Horeca

Hieronder vallen alle bedrijven die logies, maaltijden of dranken bieden. Zoals hotels, restaurants, kampeerterreinen, bars, snackbars, kantines, cateraars of verhuurders van vakantiehuisjes.

Industrie

Hieronder vallen alle bedrijven die zich bezighouden met houtbewerking, drukwerk of de productie van voedsel, dranken, tabaksproducten, kleding, papier, computers, elektronische apparatuur, lederwaren, schoenen, meubels, machines, auto's of chemische, farmaceutische, metalen of minerale producten.

Onderwijs en training

Hieronder vallen bedrijven en instellingen die onderwijs, cursussen en trainingen bieden. Zoals lagere of middelbare scholen, ROC's, mbo's, zeilscholen en autorijscholen. Ook dansscholen, sportscholen en bedrijven die in-company trainingen bieden vallen onder deze sector.

Onroerend goed

Verhuur en beheer van en handel in onroerend goed, zoals makelaars en woningbouwverenigingen.

Persoonlijke dienstverlening en not-for-profit

Hieronder vallen onder meer levensbeschouwelijke en politieke organisaties, hobbyclubs, belangenorganisaties en ideële organisaties. Ook bedrijven die computers en consumentenartikelen repareren, stomerijen, schoenmakers, wellness-resorts, kappers en beautysalons horen bij deze sector. Net als uitvaartondernemers en crematoria.

Vervoer, post en opslag

Hieronder vallen alle bedrijven die gespecialiseerd zijn in distributie en vervoer van goederen of personen over land, water en door de lucht en de dienstverlening hiervoor. Hierbij horen ook de post, pakketbezorging en koeriersbedrijven.

Water en afval

Hieronder vallen alle bedrijven die zich bezighouden met het inzamelen en verwerken van afval, sanering of de winning en distributie van water.

Zakelijke dienstverlening

Hieronder vallen facilitair dienstverleners en dienstverleners zoals uitzendbureaus en arbeidsbemiddelaars, reisbureaus, callcenters, leasemaatschappijen, autoverhuurders en verhuurders van andere roerende goederen, zoals sportartikelen, machines en schepen, en diensten zoals beveiliging, facilitair, schoonmaken en reisadvies